11 nov 2023 – Leiderschap in Jungiaans perspectief

Studiedag Zaterdag 11 november 2023 10:30-16:00 uur (inloop vanaf 10:00 uur)

Met Karolien Koolhof, Eduard Baas en Kitty Nooy (in willekeurige volgorde)

De voorbereidingen voor onze Studiedag op zaterdag 11 november 2023 in Antropia over Jungiaans leiderschap zijn nu al in volle gang. Vanuit verschillende invalshoeken wordt dit thema door de sprekers behandeld. Verstandig om de datum alvast in uw agenda te zetten en ook kunt u zich natuurlijk hieronder al aanmelden. Het belooft weer een mooie Studiedag te worden.

Locatie: Antropia, Cultuur- en Congrescentrum; Hoofdstraat 8 (navigeren naar Stationsweg 15B, Oude Stationsweg 13 of navigeer naar Station Driebergen-Zeist), 3972 LA Driebergen. Antropia bevindt zich op Landgoed De Reehorst, pal naast NS-station Driebergen-Zeist, 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. Parkeren in de Q-Park Station P+R Driebergen Zeist.

  • Karolien Koolhof, Introvert leiderschap

Brutale mensen hebben de halve wereld. En wie het hardst schreeuwt en het duidelijkst aanwezig is, krijgt het meest voor elkaar. Ook als het gaat om leidinggevende posities. Want introversie en leiderschap worden meestal niet direct aan elkaar gekoppeld. En dat is een gemiste kans. Voor de introverte man of vrouw die zo minder makkelijk carrièrestappen zet. En voor de organisatie omdat een introvert unieke en heel waardevolle leiderschapseigenschappen heeft.

Tijdens deze sessie gaan we in op persoonlijkheid en leiderschap, waarbij uiteraard ook de kijk van Jung daarop langs zal komen. Karolien deed zelf onderzoek naar dit thema en schreef er het boek Introvert Leiderschap over. Zij begeleidt onder de naam Quiet Quality (quietquality.nl) zowel op individueel niveau als in teams mensen om verschillen in persoonlijkheid te omarmen. Wederzijds begrip versterken is daarbij haar doel.

  • Eduard Baas, Authentiek leiderschap en de schaduw.

In ieder individu, en dus ook in leiders, spelen onbewuste krachten een grote rol. Deze bepalen voor het grootste deel op welke wijze beslissingen worden genomen,  beleid wordt bepaald en de sfeer in de organisatie wordt vormgegeven. Jungs publicaties en gedachten zijn hierbij leidend. Feitelijk hebben we het hier over ‘the nine-year-old in the boardroom’.

We gaan in op recent onderzoek naar authenticiteit bij vrouwelijk leiders onder invloed van schaduw en aanpassing en de effecten van de jeugd op leiderschap in de dagelijkse praktijk. Eduard onderzoekt al 20 jaar de invloed van onbewuste aansturing in organisaties en publiceert daarover met als doel dat leiders oog en oor krijgen voor de onbewuste invloeden op hun leiderschap, om daarmee de kwaliteit van hun leiderschap te verhogen.

Eduard Baas is thought leader van Human Being Leadership en Belevingspsychologie bij The CultureNatureCompany. Hij is founder van ACT®. Zie https://www.tcnc.nl/team.

  • Kitty Nooy, Ethisch leiderschap.

We leven in een tijd waarin de belangstelling voor ethiek toeneemt. De aanleiding voor die groei is niet moeilijk vast te stellen. Om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen, verstandig met het klimaat en de natuur om te gaan, meer vertrouwen in de overheid en de politiek te bevorderen, is meer moreel juist gedrag nodig. Dan is ethisch leiderschap een vereiste.

Kitty heeft gewerkt in een organisatie waarin meerdere jaren ethisch leiderschap afwezig was. Als landelijk portefeuillehouder integriteit maar ook als leider en werknemer, heeft zij de schadelijke gevolgen daarvan ondervonden. Om die reden begon zij in 2018 als zelfstandig ondernemer trainingen Ethisch Leiderschap te verzorgen voor meerdere organisaties. Inmiddels werkt zij met twee collega’s samen in het bedrijf Aretia dat niet alleen trainingen Ethisch Leiderschap maar ook trainingen Ethisch Vakmanschap aanbiedt. Kitty zal – aan de hand van casuïstiek van de deelnemers een aantal elementen uit de training Ethisch Leiderschap behandelen. Dat wordt dus een interactieve sessie! Zie www.aretia.nl