13 april 2024 – Studiedag Jung en therapie

Datum: Zaterdag 13 april 2024
Toegang: Leden € 50,- / Niet-leden: € 70,-
Locatie: Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden
Auto-navigatie: Gebruik de postcode. Zie de PDF voor meer info.
Openbaar vervoer: Zie de PDF voor meer info.

Programma

  • 10:30 Inloop en registratie, koffie en thee in de hal
  • 11:00 Opening door de dagvoorzitter
  • 11:15 Joost J. Breeksema – Therapeutische toepassingen van psychedelica: waar staan we en wat vinden patiënten?
  • 12:15 Huguette Beyens – Samenvoegen en samenhouden.
  • 13:15 Lunch
  • 14:30 Wouter Bleijenberg – Jungiaanse Sandplay-therapie. Behandeling met beeldende expressie van de psyche.
  • 15:30 Hans van den Muijzenberg – Van Bewust naar Zijn. Hoe de Oceaan een Druppel vindt.
  • 16:30 Afsluiting door de dagvoorzitter
  • 16:45 Drankjes in de hal

Joost J. Breeksema – Therapeutische toepassingen van psychedelica: waar staan we en wat vinden patiënten?

Sinds een paar jaar heeft klinisch onderzoek naar therapeutisch gebruik van psychedelica (opnieuw) een enorme vlucht genomen. Middelen als psilocybine, MDMA, ketamine en LSD worden ingezet voor de behandeling van een breed scala aan psychische stoornissen. Maar hoe werken ze precies en maakt het uit welk middel voor welke stoornis wordt toegepast? In deze lezing wordt uitgebreid ingegaan op de belevingen van patiënten en wat we kunnen leren van hun ervaringen. Daarnaast blikken we vooruit: wordt behandeling met psychedelica ooit onderdeel van de reguliere ggz? Wat is daarvoor nodig? En wie mogen die behandelingen dan uitvoeren?

Joost Breeksema (1982) is postdoctoraal onderzoeker aan het UMCG en directeur van Stichting OPEN, een organisatie die zich sinds 2007 inzet voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar (therapeutische toepassingen van) psychedelica. Als filosoof en kwalitatief onderzoeker binnen de psychiatrie zet hij zich in voor interdisciplinair onderzoek naar deze fascinerende middelen.

Huguette Beyens – Samenvoegen en samenhouden

Na zijn breuk met Freud maakte Jung een diepe geestelijke crisis door. Deze afdaling in de diepte van de ziel opende voor hem de weg om de regenererende kracht van de psyche aan den lijve te ervaren. Een dynamisch proces van uiteenvallen en samenvoegen kwam organisch op gang. In dit verband kan een verschijnsel zoals psychose als een richtingwijzer worden gehanteerd. Waarbij de volledige mens in beeld blijft. En de psyche als ordenende kracht werkzaam kan zijn. Op voorwaarde dat dit proces van herstel veilig omkaderd wordt vanuit een attitude van Being With.

Huguette Beyens is kunsthistorica en psychotherapeute. Geïnspireerd door het gedachtegoed van C.G. Jung verdiepte ze zich in de betekenis van creativiteit en holding in het proces van herstel. Ze is al meer dan veertig jaar werkzaam ten Huize Poustinia, huis voor herbronning, herstel en vorming. Ze is tevens ook lid van ISPS (The International society promoting psychological and social approaches to psychosis).

Wouter Bleijenberg – Jungiaanse Sandplay-therapie. Behandeling met beeldende expressie van de psyche

Sandplay-therapie in de traditie van C.G. Jung is ontwikkeld door Dora Kalff. Sandplay-therapie is een non-directieve en non-verbale therapievorm die net als actieve Imaginatie en werken met dromen een geheel eigen plaats heeft gekregen in de traditie van de Analytische Psychologie van C.G. Jung. In de presentatie zal zowel theoretisch als praktisch de werking ervan worden gepresenteerd. Sandplay-therapie is bijzonder omdat het een driedimensionale expressie van innerlijke processen in een tafelmodel zandbak laat zien, waarbij de symbolische expressie ook na afloop zichtbaar blijft in foto’s die naderhand met de cliënt kunnen worden besproken. De beeldende expressie met spontane, intuïtieve en lijfelijke figuraties bieden een fascinerende ingang in het onbewuste en daarmee ook in het individuatieproces.

Wouter Bleijenberg (1955) is BIG-geregistreerd Klinisch Psycholoog-Psychotherapeut en sinds 1993 na lezing van een “Jungian Sandplay” boek van Joel Ryce-Menuhin geïnspireerd geraakt door Sandplay en na een eigen leerproces deze methode met andere Psychotherapeuten in Nederland geïntroduceerd. Wouter was de 1e voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Sandplay Therapie (NVST). Inmiddels is hij geregistreerd Opleider, Supervisor en Leertherapeut bij de International Society for Sandplay Therapie www.ISST-Society.com .

Hans van den Muijzenberg – Van Bewust naar Zijn. Hoe de Oceaan een Druppel vindt

Aan de hand van ervaringen uit mijn eigen leven toen ik nog een kind was, ervaringen uit het leven van Sofie (14) en ervaringen uit het leven van Jaap (42), wil ik proberen iets te vertellen over wat Bewust en Zijn eigenlijk aan de orde stellen. In de eerste tien jaar van mijn leven is de centrale opdracht in mijn leven eigenlijk al gegeven. Niet ik vind de weg, maar de weg vindt mij. Niet ik kom tot de Oceaan, maar de Oceaan komt tot mij. Vanuit al deze ervaringen kan iets duidelijk worden over transpersoonlijke therapie, een benadering die al veertig jaar mijn werk vormt.

Hans van den Muijzenberg MA (1949) is transpersoonlijk therapeut en heeft 35 jaar een eigen praktijk in het Springhuys te Utrecht. Na de Sociale Academie studeerde hij aan de Internationale Universiteit van Lugano bij prof. H. v. Praag in de richtingen parapsychologie en psychotherapie. In zijn praktijk staan de grote levensvragen centraal: wie ben ik, waarom ben ik en wat heb ik hier te doen? (www.leefjelot.nl)