Podcast: Dr. Arthur Eaton in gesprek met dr. Tjeu van den Berk

In een nieuwe podcast van de C.G. Jung Vereniging Nederland gaat gespreksleider dr. Arthur Eaton (psycholoog, filosoof en schrijver) in gesprek met dr. Tjeu van den Berk (theoloog, universitair docent en schrijver) over diens boek In de ban van Jung. Hierin portretteert van den Berk verschillende Nederlanders – psychiaters, schrijvers, kunstenaars – die destijds direct of indirect door Jung werden beïnvloed in hun professie of persoonlijke leven. Met veel enthousiasme vertelt van den Berk niet alleen over Jung en de ontvangst van zijn ideeën in Nederland, maar ook over de totstandkoming van het boek.

De podcast bestaat vanwege de lengte van het gesprek uit twee delen. In deel één vertelt Tjeu over zijn persoonlijke kennismaking met het gedachtegoed van Jung en over Nederlandse psychiaters en analytici als van der Hoop en van Helsdingen. In deel twee van het gesprek spreken Arthur en Tjeu over Nederlandse kunstenaars die door Jung werden geïnspireerd (Reve, Hillesum, Toonder) en over de internationale Eranos conferenties die door de Nederlandse Olga Fröbe-Kapteyn jaarlijks in samenwerking met Jung werden georganiseerd aan de Zwitserse oever van het Lago Maggiore.

Beluister deel 1 en deel 2 hieronder. Behalve op Spotify staan de podcasts ook op Springcast; zie ook meer informatie over de IVAP podcasts.